top of page

Nieuwe kieswet Italië

ROME - Met 334 stemmen voor en 61 stemmen tegen, heeft de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer, maandag definitief ingestemd met een nieuwe kieswet. De wet moet Italië beter regeerbaar maken meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Het land maakt op dit moment gebruik van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging en dat blijft zo. Het verschil is dat de partij of partijen die samen 40 procent van de stemmen behaalt de meerderheid van de zetels in de kamer krijgt. Als de 40 procent marge niet wordt gehaald door een partij of partijcombinatie wordt er een tweede verkiezingsronde gehouden waaraan de twee populairste partijen of combinaties deelnemen. De winnaar van de tweede verkiezingsronde krijgt dan alsnog de meerderheid van de zetels.

"De politiek in Italië is erg instabiel en het is vaak moeilijk een meerderheid te krijgen. Door de nieuwe kieswet wordt het makkelijker om een meerderheidsregering te vormen en daardoor het land effectiever te besturen, maar de representativiteit van de regering neemt wel af. Ik vind het belangrijker dat een regering representatief is dan de effectiviteit van het systeem. Democratie zorgt voor stabiliteit, orde, geluk en groei en ontwikkeling van een land. Ik vind het aannemen van deze kieswet dus geen goede verandering. Ik denk dat een verandering in de politieke cultuur van Italië en meer consensusvorming een betere oplossing zou zijn." Aldus Lars Benthin, bestuurskundige en lid van de VVD.


Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page