top of page

Miuccia Prada, het hoofd van de mode-industrie

“I always wanted to be different. I always wanted to be first.” Dit zijn de woorden van Miuccia Prada, hoofdontwerpster van het modelabel Prada en oprichtster van het meer betaalbare Miu Miu. Als jongste kleindochter van Mario Prada, die het merk in 1913 oprichtte, nam zij in 1978 de taak als hoofdontwerpster over van haar moeder, Luisa Prada.

Voor velen was het een onverwachtse wending dat Miuccia, geboren als Maria Bianchi, het label overnam van haar moeder. In 2012 zei ze zelf tegen Vogue UK: “Modeontwerpster willen worden was echt het ergste wat mij kon overkomen. Ik vond het dom en conservatief.” Voordat ze hoofdontwerpster werd van Prada studeerde ze aan de universiteit van Milaan en stond daar bekend als gepassioneerde feminist. Ze haalde een graad in politieke wetenschap en werd lid van de Italiaanse communistische partij. “In die tijd, als je niet dom was, wilde je de samenleving veranderen.”

Feminisme

Prada zegt dat toen ze begon met haar carrière, de mode-industrie de slechtste plaats was voor een linkse feministe zoals zij. Maar velen denken dat dit juist de reden is dat Prada zo vernieuwend blijft en dat dit haar de unieke kijk geeft die ze vandaag de dag heeft, terwijl andere labels vastroesten in hun oude gedrag. Feminisme gaat er om dat alle soorten vrouwen worden omarmt, al valt Miuccia’s werk vaak toch binnen een bepaalde vorm van vrouwelijkheid. “Voor haar betekent feminisme misschien niet per se gelijkheid, maar eerder het accepteren van andersheid en, om een modeterm te gebruiken, working it.” Zegt de Telegraph hierover.

Miuccia haalt haar inspiratie uit lelijkheid en rommeligheid tijdens het ontwerpen voor Prada en Miu Miu. In een interview met Stella Magazine zegt ze: “Lelijkheid is aantrekkelijk, lelijkheid is spannend. Misschien omdat het nieuwer is.” Dat is wat haar onderscheidt van de rest van de industrie.

Patrizio Bertelli

In 1978 beschuldigde Miuccia een Toscaanse zakenman, Patrizio Bertelli, van het kopiëren van haar ontwerpen, maar na erover nagedacht te hebben besloot ze met hem in zee te gaan. Hij werd haar leverancier en daarna haar man en de vader van haar twee kinderen. Samen hebben ze het merk Prada opgebouwd tot wat het nu is. “Hij is meer uitdagend dan ik. Hij en ik hebben een soort regel van drie. Als hij iets meer dan drie keer zegt dan moet ik erover gaan nadenken.”

The Great Gatsby

Voor de film, The Great Gatsby, haalde Miuccia veertig jurken van zowel Prada als het meer betaalbare Miu Miu uit het archief. Vervolgens pastte ze deze in samenwerking met kostuumontwerper Catherine Matin aan, nadat een aantal Prada en Miu Miu ontwerpen waren gebruikt tijden het oefenen van scenes, en deze goed bleken te werken. Prada verbaasde zich het meest over hoe zoveel van haar ontwerpen zo makkelijk vertaald konden worden naar de jaren twintig, terwijl de stukken niet zijn ontworpen met dit tijdperk in gedachten.


Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page