top of page

Test weerprotocol tijdens Giro 2015

MARIA-HOOP-De internationale wielerbond UCI (Union Cycliste Intenationale) test tijdens de Giro D’italia een weerprotocol. Dit protocol wordt ingezet bij extreme weersomstandigheden als sneeuw, harde wind of extreme temperaturen. Het voorschrift wordt, als de test succesvol is, gebruikt voor alle wielerrondes.

Na besprekingen tussen de renners, ploegen en wedstrijdorganisatoren is deze test tot stand gekomen. De veiligheid en gezondheid van de renners wordt gezien als topprioriteit. Voor de start van de wedstrijd komen de afgevaardigden van alle partijen bijeen om te overleggen of de etappe doorgaat in geval van slecht weer.

Als het protocol in werking wordt gezet kan de starttijd van de wedstrijd veranderen, maar ook de route van de koers kan gewijzigd worden. De organisatie mag er ook voor kiezen om de koers niet door te laten gaan.

Martijn Hendriks, eindredacteur website NOS Sport en wielrenliefhebber, vindt dat zo’n protocol al jaren eerder moesten worden ingevoerd: “Vorig jaar tijdens de Giro was hét voorbeeld van slechte weersomstandigheden. Sneeuw en hagel tijdens de bergetappe in combinatie met slechte communicatie. (…) De organisatie probeerde in te grijpen. Dat mislukte faliekant want er werd alleen in het Italiaans gecommuniceerd. Tsja, wielrennen anno 1900.”

Toch zijn de weersomstandigheden een element die een koers spannend maken, vindt Noud Bemelen, wielrenfanaat en student SPECO (Sport en Media): “Ik kan wel genieten van een koers met slechte weersomstandigheden. Het brengt extra spanning met zich mee, en dat kan de koers ten goede komen. Maar als het ten koste gaat van de renners, en dan natuurlijk met de gezondheid voorop, dan moet je er maatregelen tegen nemen.”


Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page