top of page

Meest succesvolle Italiaanse vrouwelijke artiest

De Italiaanse zangeres Laura Pausini wordt op 16 mei 1974 geboren in Solarolo, Ravenna. Pausini is niet alleen immens populair in de Italiaans- en Spaanssprekende wereld, ook in de Benelux wordt haar muziek goed ontvangen. In 1987 neemt ze haar eerste album op en in 1993 wint ze het San Remo-festival met het nummer La Solitudine, waarmee ze internationaal doorbreekt.

Vader Fabrizio Pausini, barpianist en zanger, laat de kleine Pausini al van jongs af aan kennismaken met muziek. Vanzelfsprekend met Italiaanse muziek, maar ook met songs van Tina Turner, Barbra Streisand en Ella Fitzgerald. Wanneer Laura tijdens een verjaardagsfeest de kans krijgt op een podium te zingen, weet ze dat haar toekomst op het podium ligt.

,,La Solitudine wordt door Paul de Leeuw vertaald"

Na de basisschool besluit Pausini naar de Italiaanse kunstacademie Liceo Artistico di Faenza te gaan. In 1987 neemt ze haar eerste album I Sogni di Laura in eigen beheer op. Laura wordt daarmee officieel ontdekt door producer Angelo Valsiglio. Op 25 februari 1993 staat hij tijdens het jaarlijkse San Remo-festival aan de basis van haar doorbraak. Met het nummer La Solitudine wint de dan 18-jarige Laura het festival. Dit nummer slaat ook aan in Nederland en vormt daarmee haar internationale doorbraak. La Solitudine wordt door Paul de Leeuw vertaald tot Ik wil niet dat je liegt, dat – net als het origineel – ook de top bereikt. Na een korte rustpauze van twee jaar pakt Pausini in 1996 de draad weer op. Eurochannel vraagt haar vader waarom ze ervoor heeft gekozen om haar carrière op een laag pitje te zetten. “Laura bleef thuis bij haar familie om op zoek te gaan naar de rust en stilte die ze alleen bij haar ouders kan vinden.”

,,Mijn relatie met de Latijns-Amerikaanse bevolking is erg speciaal"

Naast een kerstoptreden voor Paus Johannes Paulus II en haar werk als ambassadeur voor Unicef, neemt ze in Brussel de I.F.P.I. Platinum Europe Award, een prijs voor uitzonderlijk hoge verkoopcijfers, in ontvangst. In 1997 is Laura klaar om voor de eerste keer op wereldtour te gaan. Pausini trekt langs Europa en Amerika, maar ook langs Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië, waarvoor ze haar songs inmiddels ook in het Portugees zingt. “Mijn relatie met de Latijns-Amerikaanse bevolking is erg speciaal. Tijdens mijn recente tour voelde ik me meer geliefd dan ooit; ik word iedere keer met open armen ontvangen”, vertelt Laura in een interview met ‘Sound of Change’ in 2013. Niet alleen qua stem en zangkwaliteiten, maar ook op sociaal-maatschappelijk en persoonlijk vlak ontwikkelt Pausini zich. In 1998 treedt ze op voor een publiek van 25.000 mensen die in protest zijn tegen geweld in de Spaans Baskische regio. Een jaar later deelt ze het podium met Luciano Pavarotti, tijdens zijn Pavarotti & Friends-benefiet concert. Ondertussen is ze naar Milaan verhuisd om te gaan samenwonen met haar vriend, muzikant Paolo Carta.

Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page