top of page

De laatste gladiator van Rome

Francesco Totti, (Rome, 27 september 1976) is een levende legende binnen de Romeinse stadsmuren. De Italiaan die al sinds mensenheugenis zijn wedstrijden voor AS Roma speelt is nog altijd ongekend populair in eigenlijk de hele wereld. In het seizoen 1992-1993 maakte hij zijn debuut onder trainer Vujadin Boskov in een thuiswedstrijd tegen Brescia. Bij zijn debuut gold hij als een van de grootste talenten in het Italiaanse voetbal. Die verwachting heeft hij uiteindelijk helemaal waargemaakt.

AS Roma

Al 22 seizoenen is hij actief in het betaalde voetbal en al die seizoenen staat hij maar bij een club onder contract. Zijn grote liefde: AS Roma. Met zijn huidige leeftijd zou er bijna gezegd worden dat het misschien wel tijd wordt voor een pensioen, daar wil Totti absoluut nog niet aan denken. Met zijn 38 jaar is hij nog altijd van grote waarde voor de Romeinse ploeg. Om alle 38 wedstrijden 90 minuten op het veld te staan zal niet meer lukken, maar hij blijft ongelofelijk belangrijk. Niet alleen op het veld, maar ook erbuiten. Totti is een echte leider, iets wat onze landgenoot Kevin Strootman ook heeft ontdekt toen hij in 2013 bij de club aansloot. "Francesco Totti is de absolute baas, dat merk je aan alles. Hij is de regisseur van dit elftal. Klein probleempje is dat hij geen woord Engels spreekt." (ELF Voetbal)

In februari was Totti nog in Rotterdam voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Voetbal International had het toentertijd over "een icoon dat maar niet wil stoppen" en "AS Roma-fans vieren geen Kerst, zij komen samen op de geboortedag van Francesco Totti."

"Francesco Totti is de absolute baas, dat merk je aan alles" - Kevin Strootman

La Squadra Azzurra

In 1998 maakte Totti zijn debuut voor het Italiaanse nationale elftal. Onder leiding van bondscoach Dino Zoff mocht hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland invallen voor Alessandro Del Piero. Twee jaar na zijn debuut zat hij bij de definitieve selectie voor het Europees Kampioenschap dat in Nederland en België gehouden werd. Op het eindtoernooi had hij een groot aandeel in de behaalde finale. Die finale ging in Rotterdam verloren. Frankrijk wist tijdens de finale de 'Golden Goal' te scoren, waardoor Frankrijk er met de titel vandoor ging.

In 2004 kwam Totti op negatieve wijze in het nieuws toen hij in de eerste wedstrijd op het EK tegenstander Christian Poulsen van Denemarken in zijn gezicht spuugde.

Na het gewonnen WK in 2006 kondigde Totti zijn afscheid bij de nationale ploeg aan. Hij wilde zich volledig gaan focussen op 'zijn' AS Roma.

Prijzenkast

De prijzenkast van Totti is voor iemand van diens formaat relatief leeg. Dat komt voornamelijk door het feit dat AS Roma het meestal af moet leggen tegen de grote clubs uit Milaan en Turijn.

Hij is dan ook maar één keer kampioen van Italië mogen worden. In 2001 loodste hij zijn ploeg naar de 'Scudetto' (bijnaam Italiaans kampioenschap). Verder heeft hij twee keer de 'Supercoppa' gewonnen en ook twee keer de 'Coppa Italia.'

Persoonlijk heeft Totti het wat beter gedaan. Zo werd hij onder meer vijf keer gekozen tot Italiaans Voetballer van het Jaar.

Met de nationale ploeg won hij in 2006 het Wereld Kampioenschap voetbal in Duitsland.

Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page