top of page

Politieke kunst tijdens Biënnale

HELMOND – ‘All the world’s futures’, dat is dit jaar het thema van de 56e editie van de Biënnale, die plaatsvindt in Venetië. Elke twee jaar verandert dit evenement Venetië in het centrum van de moderne kunst. Landen van over de hele wereld laten in deze tentoonstelling zien wat zij op het gebied van kunst te bieden hebben. De Bïennale duurt tot 22 november.

Toekomst Het thema van is 'de toekomst.' Vandaar dat veel kunstenaars onderwerpen als terreur, oorlog en milieu betrokken hebben in hun kunstwerken. Verschillende kunstenaars hebben de IS en vervuiling als leidraad in hun kunstwerken verwerkt. Volgens de samensteller van de huidige Bïennale, de Nigeriaans-Amerikaanse Okwui Enwezor, zal dit dan ook de meest politiek-gerichte uitvoering van het kunstevenement zijn tot nu toe.

Optredens

Niet alleen kunstwerken komen aan bod tijdens de tentoonstelling. Verschillende films, muziek-, dans- en theatervoorstellingen zijn te bewonderen tijdens het zeven maanden durende evenement. Ook bestaat één van de dagelijkse activiteiten uit een lezing van Das Kapital. De voordracht is een onderdeel van een groter project waarin Isaac Julien het kapitalisme van de kunstwereld 'inzichtelijk' wil maken.

Sophia Velthoven, specialist moderne en hedendaagse kunst, vindt de keuze voor de lezing opvallend. ‘Kapitalisme is altijd al hand in hand gegaan met kunst. Zonder geld wordt er simpelweg geen kunst gemaakt. Dit was al begonnen bij Rembrand, hij was niet bekend geworden om zijn werk, maar omdat hij goed betaald kreeg voor zijn werk. Achter elke grote kunstenaar staat een rijke mecenas. Het is interessant dat Julien voor een onderwerp kiest dat al zo lang gaande is, terwijl de Bïennale juist gaat om innovatie.’

Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page