top of page

‘Eerste testcase voor premier Renzi’

TILBURG – In zeven van de twintig Italiaanse regio’s wordt op 31 mei gestemd voor de regionale verkiezingen. Daarnaast wordt er in 1063 gemeenten een nieuwe burgemeester gekozen. Volgens Italië-expert Eveline Rethmeier zijn deze verkiezingen de eerste echte populariteitstest voor premier Renzi.

‘Deze verkiezingen zijn de eerste testcase voor premier Renzi’’, aldus Rethmeier. ‘‘Hij is pas sinds februari vorig jaar premier en dus kan er nu gekeken gaan worden wat de Italianen tot nu toe van Renzi vinden.’’

Geen senaat

Zijn deze verkiezingen te vergelijken met de Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen? Volgens Rethmeier wordt er in Italië bij de regioverkiezingen gestemd voor nieuwe gemeentebesturen en burgemeesters. In Nederland mondt het uit in een nieuwe verdeling van de senaat, wat in Italië niet het geval is.

Meer banen

‘‘De Italianen zouden graag zien dat de belasting omlaag gaat en dat er meer banen gecreëerd worden, met name voor de jongere generatie. Die moet na hun afstuderen eerst nog 2 à 3 jaar onbetaald stage lopen om ervaring op te doen. Dat vinden werkgevers belangrijk’’, zegt Rethemeier.

Weinig impact kabinet

In 2018 zijn er weer landelijke verkiezingen. Maar dat de regionale verkiezingen daarop een grote impact kunnen hebben, sluit Rethmeier uit. ‘’Mocht één van de coalitiepartijen heel erg boven zichzelf uitstijgen, dan zou deze meer geneigd kunnen zijn het kabinet te laten vallen, maar ik verwacht niet dat dit gaat gebeuren. De coalitiepartijen zijn nog met belangrijke hervormingen bezig en de economie gaat voor het eerst sinds jaren ook iets beter. Zij kunnen in 2018 vertellen dat zij Italië er weer bovenop hebben geholpen.’’

De regio’s waar voor een nieuw bestuur gaat worden gestemd zijn: Campania, Veneto, Liguria, Toscane, Puglia, Marche en Umbrië.

Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page