top of page

Architectuur


Foto's van: Mabel Schiks & Suzanne Krabbendam

Dat Rome een mooie stad is, was ons binnen een paar seconden duidelijk. En om jullie mee te kunnen laten genieten is er door GAR een fotoreportage gemaakt van de mooiste architectonische hoogstandjes.

Het boek Architectura, geschreven door Vitruvius, is de kern van de Romaanse architectuur. En is het enige dat bewaard gebleven is over klassieke architectuur. Het boek bestaat uit drie hoofdthema's: venustas (schoonheid), firmitas (stevigheid) en utilitas (doelmatigheid). Deze drie thema's waren dan ook de leidraad voor architecten uit de Renaissance.

Gezellige straatjes en gestucte gebouwen met luiken voor de ramen zijn kenmerkend voor de Romeinse stad. Een ander kenmerk is dat er veel combinaties zijn van de architectuur uit de Renaissance en van de Baroc periode. Ook werkten architecten, beeldhouwers en schilders toen veel samen. Dit is te zien aan de vele beelden op en bij de gebouwen, en de plafondschilderingen in de gebouwen. Verder was er een grote invloed van de klassieke cultuur, dat verklaart de mythologische motieven, zoals de vleugels, paarden, en goden. Voor de Rennaissance waren kunstenaars anoniem, tijdens en na deze periode is dat niet langer het geval. Kunstenaars en intellectuelen komen op het zelfde niveau te zitten, en krijgen vanaf dat moment erkenning voor hun werk. En terecht.


Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page