top of page

Behind the scenes: Radio GAR 04FM


2 juni. Het is 28 graden buiten. De meeste winkeliers houden hun deuren dicht vandaag, want Festa della Repubblica is wat Koningsdag in Nederland is. Maar waar wij de verjaardag van onze koning vieren, daar vieren de Italianen dat ze in 1946 een republiek werden.

Het radioteam is vandaag naar een hele speciale tuin geweest. De tuinen van het Quirinaalpaleis zijn maar één dag in het jaar open voor publiek; van 15:00 tot 18:00 uur. Het team ging te voet naar de tuinen, om daar aan verschillende bezoekers te vragen wat vrijheid voor hen betekent. Waarom vroegen zij dit? Omdat Italië pas sinds het een republiek is, democratisch wordt bestuurd.

Shocking

Na een lange tocht met verschillende tussenstops om even uit te rusten, kwamen we rond 15:00 uur bij de paleispoort aan. Ongezien binnenkomen in de tuin was er niet bij, want de politie was in groten getale aanwezig. Ontzettend veel mensen (meer dan duizend) stonden in de rij om binnen te komen, maar de echte shock kwam pas toen we wat verder langs het plein liepen.

Er waren mensen aan het wachten in een extra rij, om zo in de ‘echte’ rij te komen die je leidde naar de tuin. We kwamen tot de conclusie dat we de situatie niet goed hadden ingeschat en dat onze kans om de tuin te bezoeken nihil was.

We zijn daarom de rij afgelopen en zijn gaan zoeken naar geschikte personen, die bereid waren om ons te woord te staan. Ondanks de lange rij zagen de wachtende mensen er niet ongelukkig uit en genoten van hun vrije dag.. Maar er was wel één iemand die niet zo gelukkig was met deze feestdag.

De demonstrant

n een zijstraat bij het paleis stond een auto met daarbovenop een kleine tent. De man of vrouw protesteerde teg​​en deze dag, omdat diegene vindt dat 23 mei de ‘echte’ feestdag van Italië is. Helaas was de protestant niet in de buurt van zijn auto. Vrij weinig mensen schonken aandacht aan het protest. De meeste keken wel even voor een seconde, maar haalde daarna hun schouders op en liepen richting het paleis.In de namiddag kwamen we weer terug bij het appartement en is de radioploeg meteen begonnen met het monteren van de interviews.

Benieuwd naar het resultaat? Luister dan het radioverslag hier op GAR.


Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page