top of page

Investeren in talentvolle jonge mensen

Rome door de ogen van: prof. dr. Harald Hendrix

Al ruim honderd jaar staat het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR) voor hoogstaand onderzoek en interdisciplinair onderwijs in de geesteswetenschappen, waarbij het een brugfunctie vervult tussen de Nederlandse universiteiten en de academische wereld in Italië. Op 1 mei 2014 is Harald Hendrix (1958) benoemd tot directeur van het KNIR.

“Het instituut is een soort snelkookpan; een intensieve vorm van onderwijs dat tien dagen duurt. Je moet per dag minimaal tien uur werken, wat er toe leidt dat je een gigantische vooruitgang boekt. Ik vind het altijd leuk om te zien dat mensen in eerste instantie schrikken dat het zo intensief is, maar op een gegeven moment gaat de knop om en wordt er zelfs ’s nachts doorgewerkt.”

“Het KNIR krijgt geselecteerde studenten die in Nederland enorm goed zijn, maar in het Nederlandse onderwijssysteem te weinig prikkels hebben om verder te groeien. Omdat er sprake is van mensen uit andere disciplines, komen er gedachten op gang waardoor mensen zien dat ze hun talent nog verder kunnen ontwikkelen.”

“Naast het feit dat ik het belangrijk vind om te investeren in talentvolle jonge mensen, vind ik het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat talenten niet louter in een soort studieparcours worden georganiseerd, maar in een zin die ook voor de samenleving als geheel meer betekenis heeft. We moeten niet alleen investeren in studenten die van een vijf naar een zes gaan, maar ook in studenten die van een tien naar een tien plus gaan.”

“Op het moment dat je het gebouw binnenkomt, moet je begrijpen dat het een privilege is dat je hier mag zijn. Omdat de omgeving erg luxe is, betekent het niet dat het zomaar een cadeautje is. Het privilege heb je verdiend omdat je erg goed bent – want je bent geselecteerd – maar als je het privilege krijgt om hier te zijn, betekent het ook dat je iets terug moet doen: hard werken. Je moet je realiseren dat je iets voor de maatschappij moet betekenen en dat is hier erg duidelijk.”

Recente berichten

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social  Icon
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
bottom of page